Kauraryynisämpylät

Sämpylät ovat monipuolisuudessaan hirmu mukavia ja palkitsevia tehdä!

Tähän reseptiin sovelsin Marttojen sivuilta löytynyttä Sisarussämpylöiden ohjetta. Puolitin tuon ohjeen ainesten määrän ja korvasin ohrasuurimot kauralla. Tästä satsista sain aikaan 15 sämpylää.

Projektin aikaavievimmät osuudet ovat ryynien keittäminen sekä taikinan kohoamisen odottelu, joihin kannattaa varata ainakin se parisen tuntia. Ihan pikaohjeesta ei ole kyse. Toisaalta kun taikina on valmis ja kohonnut, sämpylöiden pyörittely ja paistaminen taas ovat nopeita toimia.

Valmistusohje

  • 3 3/4 dl maitoa
  • 25 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1,5 rkl siirappia
  • 1,5 rkl öljyä
  • 0,5 l keitettyjä kauraryynejä (1,5 dl raakoja suurimoita, keittoaika n. 35 min)
  • n. 1,1 l (650 g) vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
  • voiteluun kananmuna
  • pinnalle esim. seesaminsiemeniä
20181214_093201
Ryynien keittelyyn on hyvä varata ainakin puoli tuntia.

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva, suola, siirappi ja kauraryynit. Lisää jauhot, alusta taikina, anna kohota.

20181214_095148
Taikina muodostuu…
20181214_114902
Pari tuntia kohonnut taikina

Leivo sämpylöiksi, voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle siemenet.

20181214_120415
Sämpylät pellillä paistovalmiina. Minulla sattui olemaan seesaminsiemeniä, joten käytin koristeeksi niitä.

Paista uunissa 225 asteessa noin 12-15 min.

20181214_122130
Ai että.
20181214_124503
Väliin vielä mieleiset täytteet, ja herkkusämpylä on valmis nautittavaksi. 🙂

 

Ajatuksia? Kommentoi tästä

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s